Mariánsku horu v Levoči zaplnili tisíce pútnikov

04.07.2009 Levoča

Levoča 4. júla (TASR) - Otváracou odpustovou svätou omšou, ktorú celebroval Mons. František Dlugoš, začala sa dnes popoludní na Mariánskej hore v Levoči najväčšia pútnická slávnosť na Slovensku.
Veriaci prichádzali na horu už od uplynulého víkendu. Napríklad vo štvrtok 2. júla na sviatok Navštívenia Panny Márie prišlo do Levoče 65.000 veriacich. Najviac pútnikov však smeruje na Mariánsku horu počas prvého júlového víkendu, kedy púť vrcholí. Otváracej odpustovej sv. omši dnes predpoludním predchádzala Fatimská sobota a hudobno-slovné náboženské pásmo o sv. Cyrilovi a Metodovi. V podvečer celebroval svätú omšu ordinár ozbrojených síl a ozbrojených zborov Mons. František Rábek. Prítomní boli účastníci tradičnej vojenskej púte.
Program púte bude pokračovať liturgiou východného obradu, modlitbou sv. ruženca a pred polnocou si veriaci pripomenú nedožité 90. narodeniny kňaza Štefana Kluberta a 25. výročie vyhlásenia chrámu na Mariánskej hore za baziliku minor (menšiu) pápežom Jánom Pavlom II.
Po polnočnej svätej omši venovanej mladým, bude nasledovať eucharistická poklona s procesiou, pobožnosť Krížovej cesty a púť vyvrcholí v nedeľu o 10. hodine slávnostnou odpustovou svätou omšou, ktorú bude celebrovať košický arcibiskup, metropolita Alojz Tkáč. Vzácnym hosťom tohtoročnej púte je kardinál Philippe Xavier Barbarin, lyonský arcibiskup, ktorý sa prihovorí k veriacim na záver slávnosti.
Levoča patrí k najznámejším pútnickým miestam v Európe. Korene mariánskej úcty siahajú do 13. storočia. Prvá kaplnka bola postavená v roku 1247 pravdepodobne ako prejav vďaky veriacich za záchranu život pred vpádom Tatárov. Levočské púte pokračovali aj v časoch totality a renesanciu zažívajú od roku 1989. Doposiaľ najväčšou bola púť, ktorá sa konala v Levoči 3. júla 1995 za účasti pápeža Jána Pavla II. Na Mariánsku horu vtedy prišlo 650.000 pútnikov.
 

Vyberte región